fredag 16 december 2011

Irritationen stiger..

Man anländer till jobbet och ser att nya numret av rottis tidningen ligger på bordet, superkul! Då har jag något att läsa innan alla promenaderna ska påbörjas.

Det dröjer inte länge innan jag snubblar in på artikeln "Kamphundssverige". För varje ord som jag läste steg irritationen och efter knappt en halv sida var jag tvungen att avbryta mitt läsande och skriva till Rebecca för att uttrycka min irritation, jag visste att hon skulle förstå!

I ett tidigare nummer av rottis tidningen fanns det en artikel om en kvinna som nekas att bo i ett bostadsområde eftersom föreningen hade regler att kamphundar inte är välkomna hos dem. Nu kommer jag inte ihåg artikeln till punkt och pricka men det var väl lite oklarheter kring detta från början och deras lista med såkallade "kamphunds raser" uppdateras vart eftersom. I detta nummer av rottis tidningen har redaktionen kontaktat föreningen för intervju.
Jag blir fullkomligt mörkrädd när jag läser artikeln, människor som besitter makt och baserar sina värderingar och upprättar regler på totalt okunskap! Många av de raser som finns med på deras såkallade "kamphunds lista" är inte ens kamphundar i den benämningen att de förr i tiden används i kamper.

Givetvis är rottweilern med på deras lista.. jag ser mig själv inte som extremt kunnig om rasen men självklart har jag läst mycket innan jag skaffade Mandie och dessutom gjort ett stort och ingående rasarbete om rasen under en av mina utbildningar och aldrig, aldrig har jag hört ordet: Kamphund när jag läst om dess historia.

Denna förening menar också att de inte vill ha någon fortsatt kommunikation med "hundvärlden", något som gör saken ännu underligare. I artikeln framkommer det inte att någon i denna förening besitter kunskap om hundar eller olika raser och deras historia eller vad dessa raser är avlade för. Att avsäga sig vidare kontakt med "hundvärlden" är väl i sådana fall ytterst korkat rent ut sagt, en kontakt med "hundvärlden" vore väl det enda rättvisa. Regler ska väl baseras på något, det ska väl finnas underlag för att regler upprättas men i detta fall verkar det mesta vara blaj..

Om detta på något sätt skulle vara en seriös regel inom denna förening skulle väl en kontakt med "hundvärlden" vara guld värd. T.ex de olika rasklubbarna för de raser de valt att förbjuda.

I artikeln står det också att många boenden inom föreningen inte vill ha dessa raser i området, med risk för utfall, attacker osv och att det finns många boenden med utländsk bakgrund som är rädda för djur.

Förlåt mig nu men Bullshit säger jag bara! Varför ska en hundägare med en pudel ha större rättigheter än en hundägare med en rottweiler eller en shar pei? Kan säga att jag under mina promenader oftare stöter på småhundar t.ex som gör utfall än större hundar av "tuffare karaktär" om man kan uttrycka det så. Jag är själv inte svensk född, vilket jag vill understryka så ingen anklagar mig för att vara rasistisk nu men det klagas på invandrare stup i kvarten men deras rädsla för djur ska respekteras när deras mänskliga rättigheter inte alltid respekteras? Underligt..

Jag tycker det är förfärligt när samhället endast ser till ras och inte individ, det är ren rasism i hundform. Det finns "farliga" hundar av alla raser så är det bara.. sen måste jag säga, det är himla konstigt att det inte finns med diverse herdehundar på deras "kamphundslista", som t.ex Ovcharka(jag vill såklart inte se ett rasförbud mot denna ras!), inte för att dessa hundar är "kamphundar" men de är ju faktiskt inte avlade för ett liv i tätt bebyggt område.

Åter igen, total okunskap! Förfärligt och vidrigt tycker jag..

Där jag bor har jag en amstaff/pitbull vägg i vägg, en doberman på andra sidan gatan så såklart min egna lilla Mandie, rottweiler. Ja jäklarns.. det är fullt med "kamphundar" i mina kvarter! ;)

När jag träffade ordförande i min bostadsförening för första gången var jag lite orolig eftersom mina hundar är stora, glada och framåt och nog gärna skulle överrösa honom med pussar om de fick. Jag var inte orolig för mitt ena rasval(Mandie) men att jag faktiskt har två stora hundar som gärna t.ex vill hoppa upp och hälsa. Ordförande var jätteglad och tillmötesgående, berättade att han själv hade hund så jag behövde inte "hålla i" hundarna får hans skull. Super trevligt ju!

Nä nu ska jag gå ut på promenad med b.la min kamphund - rottweilern Mandie, ni vet en sån där "kamphund" som de flesta nog ser som en aktiv brukshund och som i grund och botten användes till boskaps skötsel och vakt. ;)

Jag tycker hon är ganska så vacker min lilla tös. Hon kan inte riktigt "föra sin egen talan",
och när folk bestämmer sig för att se till någon bild media målat upp eller lägger sina värderingar på total okunskap på min tjej och hennes raskamrater stiger mattes irritation något enormt för detta är ju världens finaste och snällaste tös, precis som många andra rottweilers som lever med sina seriösa ägare.
/ Hella.

2 kommentarer:

  1. Ja, de där rasförbuden är minst sagt underliga. Med tanke på vilka raser som ibland står med så borde man även förbjuda många terriers, de kan ju vara fördjävliga! Nu har jag inget emot terriers, jag gillar dem starkt men om man t.ex ska förbjuda boxer (vet att någon förening gjort det) så kan jag räkna upp 50 raser till som borde förbjudas. Och som du skriver många herdehundar... Ibland blir jag så trött på allt sånt här att jag bara vill byta yrke och glömma allt vad hund heter. Fast bara ibland =)

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar Susann! Det är mycket konstigt detta med "ras förbud" och som du säger, vart tar det stopp när man väl börjat att förbjuda en ras?

    Haha, ja ibland önskar man verkligen att man sysslade med något annat eller kunde ha öronproppar i konstant så man inte behövde irritera sig över sånt här.

    SvaraRadera