onsdag 14 november 2012

Mitt jobb, en dröm!

Häromdagen fick jag en fråga om det är roligt att driva hunddagis. - Ja, såklart! Blev mitt spontana svar. Följfrågan blev: Men är det inte väldigt annorlunda, att hela tiden ta hand om andras hundar mot att ha 1-2 egna hundar? Jo.. det är det ju.

Detta rullade igång en tankegång om mitt yrkesval så nu kommer här lite tankar bara.
Att driva eget hunddagis är kul, det är ju min dröm men det är inte alltid en dans på rosor.

Jag menar, vissa dagar öser regnet ner, vissa dagar känns det som att stormbyarna ska föra mig bort, vissa dagar känns det som att armarna ska trilla av. Vissa hundar vill man hjälpa med ett speciellt beteenden, träna med dom osv men det valet är inte mitt, jag kan bara förmedla vad jag sett och ibland kan det t.o.m vara känsligt att ge ett tips om ingen bett om det. Man vill finnas där för alla men det går inte, orken och tiden finns inte för alla. Sen ska man också ha i åtanke att detta är inget jobb man blir rik på. Det handlar inte enbart om att gå hundpromenader och umgås med hundarna utan det ligger en hel del arbete bakom för att få det att gå ihop, att bli något bra.

Men de sämre sidorna av arbetet vägs upp av alla de positiva sakerna jag får vara med om varje dag. Jag skulle inte kunna tänka mig något annat arbete än just detta. Detta är min dröm och den gick i uppfyllelse även om drömmen ännu inte är fulländad.

Jag får varje dag ha mina egna hundar hos mig, något som inte alltid är en självklarhet på andra arbetsplatser, jag får umgås och lära mig mer om denna fantastiska art genom att umgås med så många olika hundar, jag får vara ute i friska luften större delar av dagen. Jag driver eget så jag har möjlighet att bygga upp något som är "mitt", bygga upp mina egna rutiner som jag tycker är bra, sätta upp mina egna regler och bestämma hur just mina dagar ska se ut. Enligt mig får jag chansen att leva ett hälsosamt liv med min dagliga flock, våra fyrbenta vänner som får oss att må så bra, jag får vara ute i naturen, jag får röra på mig och jag får chansen att lära mig något nytt varje dag bara genom att öppna mina ögon och se.

Mitt mål med min verksamhet är att hundarna ska ha en trygg plats att komma till när de inte kan vara med sina ägare, här ska de trivas. Det ska finnas plats för lek, umgänge och vila. Antalet hundar ska hållas lågt så att alla kan bli sedda och få egen tid med dagisfröken så jag märker förändringar i deras välmående och deras beteende. Stor fokus ligger på gemenskapen, tryggheten och kontakten, både vad gäller ägare/mig, mig/hund samt hund/hund. Jag brukar säga att jag har inte bara två hundar, jag har 14 hundar. För under den tiden ansvaret för dessa hundar ligger på mig, så ser jag dem som mina egna hundar.

Kort sagt, jag älskar mitt jobb, jag är precis där jag ska vara. Jag kunde inte drömma om mer fantastiska individer att spendera dagarna med och mina kunder är absolut de bästa och trevligaste människorna man kan tänka sig, det är jag extremt tacksam för! :)

Nog pratat om mitt arbete och över till lite vanligt hundsnack.. ovanligt va? ;)
Jag vet inte vad som hänt med min hund.. Hon plockar upp saker till mig, hon som inte gjort det innan trots att vi försökt träna och nu kan jag helt ärligt säga att vi lagt ner lite av den träning och då.. simsalabim börjar hon självmant!
Igår på kvällspromenaden gick på nere på ängen, det är ju såklart kolsvart där då det inte är upplyst. Jag råkade tappa Mandies koppel och stod och lyste med mobilen medan jag muttrade: Vart tusan tog kopplet vägen..
Jag skickade henne alltså inte men hunden satte nosen i marken och helt plötsligt stod hon där med kopplet i munnen.. min haka var i marken men jag fick ur mig BRAAA! med glad röst och lyckades få upp ett par godisbitar ur fickan illa kvickt!
Martie han fortsätter att träna på sina konster till freestylekursen, det går bara bra och han tycker det är så himla kul att syssla med detta! Så det kommer garanterat bli så att vi går fortsättningskursen efter denna!

Beställde lite broschyrer från SBK om tjänstehundsutbildningen och med vilket fart de kom, 2 dagar tog det och jag har läst all information typ en miljon gånger nu. Längtar så till nästa vecka och träningen med gruppen i Vallentuna!
 
/ Hella.

2 kommentarer:

 1. Hej Hella! Tack för din trevliga kommentar till Barons och Falstaffs blogg. Det var mycket roligt också att hitta din fina blogg! - Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Det är alltid lite extra roligt att hitta bloggar med hundar av samma ras som man själv har.
   Kram från oss!

   Radera