måndag 26 november 2012

Hundarnas kurser

Måndag igen, sitter med Mandie och Harry i soffan och inväntar de övriga dagishundarna. Myspys helt enkelt med en kopp te till!

Ja, i torsdags var jag och Martie iväg på det sista kurstillfället på Freestylekursen. Vi fortsatte att repeitera de tricks vi redan gått igenom samt att vi gick igenom två nya:
- Cirkulera runt föremål. Hade en träpinne som jag höll upp som Martie skulle gå runt. Började med att leda honom runt med godis i handen, därefter med hjälp av targethand och simsalabim, under kursens gång gick han själv runt pinnen utan någon handhjälp men fick förstås klick och belöning flera gånger!
- Gå kö. Alltså att hunden hoppar upp med framtassarna och sätter de på min midja/rygg och sedan kan vi gå som på led framåt. Har ju en ganska så hoppig hund så det var inte direkt svårt att få honom att sätta tassarna på mig, lite tid tog det iofs att få honom att hoppa upp på min rygg och inte min mage men när vi väl lyckats med det kunde vi gå ett par steg framåt innan belöning.

Eftersom det var sista tillfället fick vi, om vi ville också visa upp några trick för gruppen. Jag och Martie visade upp: Slalom mellan benen framåt, slalom stående på stället, snurra och vinka med bägge tassarna. Lite nervös blev man ju såklart av att "gå upp på scen" framför de andra och det kände nog Martie av som fjanta sig lite genom att hoppa innan han utförde tricken men jag tycker det gick bra! :)
Sammanfattningsvis: Som vanligt, alltid bra och roliga kurser hos Dogspirit! Jag känner att jag och Martie har lärt oss mycket under denna kurs och fått med oss en massa verktyg hem för att kunna fortsätta träningen. Kurslokalen var bra och rymlig, trevliga deltagare och instruktör Susann såg till att man vart sedd och kände sig välkommen. Finns en fortsättningskurs i freestyle som vi hoppas vi kan gå på!

Sen då, igår söndag var jag och Mandie iväg på första kurstillfället på Rallylydnaden som hålls på HundensHus i Årsta. Åkte tunnelbana och pendeln dit vilket var ett äventyr i sig, speciellt eftersom tunnelbanan var fullproppad och min hund fick sitta inklämd mellan mina ben så hon knappt kunde röra på huvudet utan att vara på någon annan passagerare. Men men, sådan här träning är alltid nyttig!
Väl framme i kurslokalen.. Det visade sig att själva kurslokalen var väldigt liten, speciellt eftersom vi var 8st deltagare, alla hade stora raser(i storlek med Mandie eller större) förutom två. När jag och Mandie kom in satt alla tätt ihop i en halv cirkel, Mandie tyckte det var lite läskigt med alla blickar på henne så hon fick nosa runt lite då en annan stor hund börjar göra lekinviter till henne, inte alls uppskattat vilket hon visar med ett avståndstagande morr. Ingen direkt konstig reaktion kan jag tycka.. men detta resulterade i att Mandie inte fick sitta med gruppen utan en bit ifrån. Fine, det kanske var skönt för henne men det kändes som att instruktören hade lite förutfattade meningar om min ras.. Nåja.. träningen satte igång och var nästintill kaosartad..
Skyltarna var ganska så enkla kan jag tycka och Mandie utförde de precis som man skulle men eftersom lokalen var liten stod vi som packade sillar och folk och hundar nästan krockade med varandra. Två hundar fattade tyckte för varandra och deras ägare lät de leka i kopplet utan tillsägelse från instruktören.
Som ni förstår var det inget vidare bra första kurstillfälle, visst fick vi information om vad rallylydnad är och hur det går till, vi fick träna på basic skyltarna men praktiken var inte direkt bra upplagd kan jag säga, hoppas på en förbättring till nästa gång! :)

/ Hella.

14 kommentarer:

 1. Ja den där frosten saknar jag med, det var tur det är frost vissa dagar så man slipper få in leriga och sandiga hundar varje dag. vi har haft regn sedan snön försvann i våras :( varken vår sommar eller höst blev det, nu verkar även vintern regna bort och en jul utan snö då blir julen inställd :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig Anna, har ju iaf en hund som drar in ett ton med sand känns det som i det vädret vi haft under november månad.

   Håller tummarna för att ni får en kall och vit jul där uppe. Här anlände snön igår faktiskt, hoppas på lite mer kyla bara så den får ligga kvar! :)

   Radera
 2. Nej usch det där lät som en hemsk kurs!! :/ Inte kul när det är många hundar på liten yta man får som inte valuta för pengarna och kan då hellre träna hemma själv genom att läsa i en bok och be någon hjälpa en :) Ni skulle ha bott närmare hade vi kunnat hjälpas åt istället för trånga inomhus kurser! :) (Förutfattade meningar verkar andra ha för många raser, lapphundar är ju tydligen alltid jätte skälliga, små hundar är bortskämda och får göra som de vill, rottisar är farliga osv)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att vi bor så jätte långt ifrån varandra, hade varit kul att träna ihop.
   Jag ska åka till nästa kurstillfälle, har det inte blivit någon förbättring alls kommer jag nog skippa övriga kurstillfällen. Känns himla onödigt att gå dit för att träna en gren och komma hem med en hund som ev blivit osäker på andra hundar.

   Ja, dessa fördomar! Man tycker ju iaf att man ska instruktör ska vara neutral i den frågan när man står och håller kurs och vilken ras som helst kan komma..

   Önskar er en riktigt trevlig helg!

   Radera
 3. Första gången jag kollade på Freestyle live (Stockholm hundmässa) så grät jag som ett llitet barn. Tycker de är magiskt vad man kan lära sin hund egentligen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är inte ensam! Jag såg också ett riktigt freestyle nummer första gången på mässan och började storböla.. Än idag kan tårarna tränga fram. Magiskt var verkligen rätt ord, älskar att se glädjen hos hundarna! :)

   Radera
 4. Nu blev ja. Visst anonym också.

  SvaraRadera
 5. Kul att du är nöjd med kursen, hoppas att få se er på steg 2 framöver =)

  Vad trist med rallyn =( Funderar lite över hur de tänkt lösa det med banbygge sen om lokalen är så liten... Kan ju minst sagt bli lite dötid om man kanske bara kan köra en bana i taget.

  Tunnelbana på söndagar tycker jag alltid är ett äventyr, brukar sätta på vovven en skrikgul reflexväst så syns de bättre i folkvimlet. Iof är Mandie liiiite större än Täppas så hon syns väl ändå ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kommer sitta bänkade på steg 2 om det passar med tider och dagar! ;)
   Så himla kul och Martie älskar det!

   Tror att det var dötiden instruktören kanske ville undvika när hon satte igång alla på en och samma gång vilket resulterade i att det vart så trångt och folk krockade. Hoppas helt klart på en bättre planering tills på söndag.

   Haha, ja Mandie är lite större men å andra sidan ska hon envisas med att sitta mellan mina ben och endast sticka fram huvudet. Så sitter vi där inklämda och till slut kan hon inte ens röra på huvudet utan att hamna i någons knä typ. ;)

   Radera
 6. Roligt att läsa, och du berättar så trevligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad roligt att höra!

   Önskar er en trevlig helg! :)

   Radera
 7. Hej! Ville berätta att jag har gett din blogg en Liebster award. http://noksis.se/2012/november/liebster-award.html
  Bra läsning och fina bilder :)

  Mvh Diana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jätte mycket Diana, vad glad jag blir såhär på fredags eftermiddagen!

   Önskar er en riktigt fin helg! :)

   Radera