tisdag 9 april 2013

Träningsdagbok: Rally 9/4

Vi fortsätter att träna enligt vår plan där vi jobbar med "små saker" varje dag och lägger upp pass med specifika moment som vi tränar varannan dag. Tycker det går kanon!

Så har det gått: Vi jobbar mycket varje dag på koncentrationen utomhus med störning av människor, hundar och trafik. Det går jätte bra, jag lär mig att se vad som är svårt just för Martie och kan anpassa belöningen därefter så det blir värt för honom att jobba med mig istället för att glo på t.ex lekande barn(som tydligen är väldigt roliga i min hunds ögon!). Än så länge så jobbar vi mest med fritt följ, svängar, fotposition i sitt och ligg, kontakt samt slalom och spiraler utomhus. Om en vecka är min tanke att vi ska jobba med alla momenten utomhus.

Inomhus repeterar vi alla momenten. Ännu har vi inte stött på några svårigheter utan det rullar på bra, möjligen att pojken lägger sig på sidan i ligg men jag belönar nu endast när han ligger rakt och det börjar komma mer och mer så det är bara att fortsätta att nöta. Ingångarna sitter kanon, de ska jag inte in och peta mer i för då tror jag att jag kommer förstöra hehe.

En liten fundering bara. I rallyn är det ju tillåtet att använda sig av handsignaler. Jag använder mig av kommandon på de moment där vi redan haft kommando, som t.ex vid sitt och ligg. De nya momenten, t.ex höger och vänster ingång använder jag mig endast av ett handsignal. Vad tycker ni, ska jag fortsätta med enbart handsignal eller ska jag även lägga på ett kommadon så jag har två liksom, ifall att? Rent spontant känner jag att jag kommer virra ihop det om jag nu, såhär kort innan tävling ska börja lägga på kommandon, eller vad säger ni?

/ Hella.

6 kommentarer:

 1. Säkrast är nog både röst och handsignal... Men välj det som är tydligast för Martie, det viktigaste är ju att han förstår vad han ska göra. Och om du har tävlingsnerver kanske du inte ska ändra något alls, kör på som du brukar göra.

  Personligen är jag en freak av enbart röstsignaler. Dels för att jag tycker det ger en större förståelse (hos hunden) av momenten vilket gör dem säkrare. Men även för att jag tycker att röstsignaler ger bättre kontakt/samarbete med MIG jämfört med handsignaler.

  Oj, nu känns det som att du inte blev så mkt klokare alls av mitt svammel ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ingen fara ;)

   Jag håller helt med dig, kunde jag trolla så skulle jag välja röst kommandon. Det ser grymt snyggt ut när det sitter som det ska och ibland åker ju armar lite hit och dit och hunden kan missförstå det som en handsignal.

   Däremot, eftersom det faktiskt bara är ett par veckor kvar nu innan vår tävlingsdebut så tror jag att vi kör på som vi gjort, dvs lite blandat för det fungerar. Sen i framtiden vill jag nog ha dit röstkommandon :)

   Radera
 2. Allt som funkar är väl bra?
  Funkar det med bara handsignal så är det självklart det ni ska köra på (i min värld)..

  Det är lätt att få för sig att allt som är tydligare för oss människor även blir tydligare för hunden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag har bestämt mig nu. Vi kör på såhär, röst kommandon på det han redan kan och handsignaler på de nya momenten. Du har helt rätt, det fungerar för oss och jag krånglar bara till det genom att lägga till ännu en grej att träna in såhär kort innan tävling.

   Efter tävlingen när det finns mer tid vill jag nog gärna ha röst kommandon på iaf några av momenten men det får vi ta då. :)

   Radera
 3. Varför kunde du inte ha bott närmare och fått lite pli på mig och träningen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ordning på dig Anna? :)
   Hade vi bott närmare hade jag legat alldels kär på golvet hos dig med dina helt fantastiskt vackra hundar hehe!

   Radera