lördag 4 augusti 2012

Lördags nöje

Sen i torsdags bor Pedro(bearded collie) hos oss, Pedro är också en av mina daghundar och en riktig vän till oss alla men först och främst Martie sedan många år tillbaks. När hundarna(Mandie och Pedro. Martie är på landet och kommer hem imorgon, söndag) träffades igen var det ren lycka och det blir mycket lek nu fram tills på tisdag då Pedro åker hem igen.

De senaste dagarna har det varit mycket "människo-aktivering" i form av att ha haft vänner här, dvs. långa kvällar på altan i kvälls solen och ingen kunde vara gladare än Mandie(eller ja.. kanske jag då?;)). Människor som hälsar och gullar med henne såå mycket och så stannar dom ett par timmar och hon får sitta med hela kvällarna igenom, såå himla trevligt ju tycker Mandie! Igår var Flinga här med matte Rebecca och det var ju såklart extra roligt, både Mandie och Pedro stupa i säng efter de gått! :)

Mandie tränar tricket "ledsen".

Idag har vi sysslat med ett riktigt lördagsnöje, nämligen träning träning och träning - så skoj så det inte är klokt! Idag har det blivit tricks, lydnad, personspår och uppletande för lilla fröken.

Lydnad: Inför morgondagens träning med Rebecca och Flingan har vi fokuserat mycket på kontakt och följsamhet med lite position här hemma. Jäklar vilket fin kontakt vi har här hemma, återstår och se ifall det blir några förbättringar imorgon med störning. Vi har också tränat på "ligg kvar" och "stanna kvar". I "stanna kvar" kan jag gå runt henne, bakom henne, flera meter framför henne osv. I "ligg kvar" kan jag gå kanske 5m framför henne och några steg om sidan.

Tricks: Vi har repeterat redan inlärda tricks med lite försvårningar, nämligen att beteendet ska endast utlösas på signal. Jag har retas med henne och sagt andra ord som inte har någon betydelse för henne och så plötsligt så kommer t.ex "under"(=gå mellan benen) osv. La upp en liten film på tricket "ledsen" i bloggen, det är ju inte riktigt på kommando än sålänge för när hon väl har börjat så gör hon det hela tiden tills man bryter henne. Vill ha det lite mer "torka en tår i ögonvrån" men än sålänge är det typ "tass över nosen". Vi har också börjat jobba med en boll som ska puttas från en kon till en annan med hjälp av nosen, idag har vi endast jobbat med "nosduttar" och att kunna förflytta bollen.

Spår(bilden nedan): Personspåret blev ca 100m med 3st 90 graders svängar samt en böj med en liggtid på ca 1timme. I spåret fanns också 3st tändstickor nerstuckna i marken markerade med snitsel i närstående buske så jag skulle veta vart det var ungefär. Så gick det: Mandie började med att zickzacka i spårets start men markerade fint den första tändsticka med att rycka upp den ur marken och fortsatte sedan framåt för att sedan snurra runt i första vinkeln, därefter spårade hon mer eller mindre rakt fram och missade den andra tändstickan men tog böjen snyggt och spårade sedan riktigt snyggt igenom den andra vinkeln för att sedan snurra runt lite i den sista vinkeln men tog upp den sista tändstickan och sedan var det rakt på spårets slut där det låg en morot inrullad i vom som belöning. Sammanfattning: Otroligt nöjd, tycker hon tog spåret jätte fint, fint tempo och riktigt riktigt fokuserad. Med mer träning tror jag hon blir mer noggrann med de här mindre sakerna som tändstickor och kan "läsa" av vinklarna bättre.

Uppletande: I en ruta på kanske 5*5m hade jag lagt ut 3st föremål, en mjuk leksaksräv, en pipleksak och träapporten. Jag skickade ut Mandie som snabbt markerade räven. Hon fick massor av röstberöm och jag tog upp räven och kampade med henne och fick igång henne lite innan jag slängde iväg räven, hon skyndade sig för att hämta den, vi kampade lite innan jag bad om att få den och skickade ut henne på nytt. Såhär gjorde vi med varje föremål, alla föremål markerade hon självmant men för att få henne att lämna dom hos mig fick jag leka igång henne emellanåt.

Dagens spår.

Pedro fick såklart också göra alla dagens aktiviteter och nu är det två trötta hundar som ligger på golvet för lite vila innan kvällspromenaden. Imorgon kommer världens bästa Martie hem, så jag har saknat min knasiga pälsboll och han kommer ju inte tro sina ögon; inte nog med att världens bästa lillsyrra är hemma, bästa polaren är ju här också! ;)

/ Hella.

6 kommentarer:

 1. Åh vad kul att ni börjar komma igång nu! Ska bli kul att köra mer uppletande med fröken ´Mandie sen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så roligt när poletten börjar trilla ner för lilla fröken. Förstår hon nu vad det handlar om blir det säkert såå skoj att få hämta b.la Flingas saker ;)

   Ser fram emot mer träning med er! Kram!

   Radera
 2. Låter som en mkt trevlig lördag, helt i min smak med spårskog o lydnad =)

  Vi var på Ölands djurpark, åkte över dit på vår "lediga dag" under rottweilerveckan. Perfekt att man fick ha hundarna med sej in i djurparken, fanns massor att titta på! För att inte tala om alla miljoner dofter som är helt främmande, jätteintressant!

  Nina & Jackie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst var det en trevlig lördag!

   Ja kan tänka mig hur intressant det måste ha varit i en hunds ögon/nos, är ju ganska så spännande för oss tvåbenta med hehe. Bra att veta, har faktiskt kollat runt på några zoo parker men då alla ligger en bit bort underlättar det ju om man får ha hunden med. :)

   Radera
 3. Spår med tändstickor är superkul!! Tändstickor är underskattat i hundträning haha =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Du öppnade en helt ny värld för mig där på kursen hehe! :P

   Radera