måndag 14 maj 2012

Aktivering/träning, hur ser er vardag ut? :)

Liten skruttunge, 2 ½ månad gammal.
Nu sitter jag här och funderar lite, hur pass mycket aktivering/träning mina hundar får. Vore jätte intressant att höra vad ni göra med era hundar, hur ser er vardag ut?

- Varje dag: Varje kväll har vi ett mini träningspass, kanske 30min per hund då det mestadels blir tricks och lite lydnadsmoment.
- Varannan dag: Jag tar ut en hund varje dag(alltså varannan dag för Martie och Mandie) på lunchen då de får arbeta för sin lunch. Då blir det tricks, lydnadsmoment, spår eller problemlösning(rent mental aktivering i form av olika "godis sök" eller aktiveringsleksaker). Ca 45min.
- 1-2 gånger/veckan: Ett riktigt träningspass då vi kör non stop(ja självklart har vi pauser men ni förstår..) i ca 1½-2timmar.

Vad gäller motion blir det ca 2½-3timmar/dag. Hundarnas vistas lösa och får leka och undersöka en del under varje promenad. Snart kan de börja simma och jag har tänkt att börja jogga med de framöver också, kanske 1-2 gånger i veckan under kvällspromenaden, varva vanlig promenad med att jogga.

För mina hundar är det nog ganska så lagom, tror utan tvekan att de kan göra ännu mer men det är vad jag har tid med idag, skulle gärna träna non stop men riktigt så ser ju livet inte ut. ;)
De har heller inga problem att ligga på latsidan 2-3dagar om man mår dåligt själv t.ex. När jag var ordentligt sjuk i vintras och var sjuk i 2veckor, ja då började det krypa fram små spöken men det var ju inte så konstigt på en sådan lång tid. ;)

/ Hella.

6 kommentarer:

 1. Så här kan en vardag se ut hos oss:

  *Morgonrastning + hjälper till med fåglarna (det bästa hon vet!;)

  *Jobbet mellan 8-18 med en lunchpromenad (går fritt i verkstad och ute på "gården", ibland följer hon med på olika jobbuppdrag)

  *Hundklubben mellan 18-20 ungefär (kurs, spår, lydnad, rally m.m.)

  Sen sover vi som stockar ;)
  Vi är på hundklubben ca tre gånger i veckan på olika kurser och träningar. På helgerna är det skogspromenader + något roligt, brukar bli spår :))

  Svårt att beskriva sin träning, då man gör något hela tiden och dagarna ser så olika ut. Leia är med oss överallt och tränas därför hela tiden :) Nu har hon ju förstås vila.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt det låter Johanna! :)
   Ja, det är lite svårt att tänka ut vad som blir aktivering/träning under vardagarna förutom det självklara eftersom hundarna är med och bara det i sig är ju träning och aktivering.

   Åh fåglarna, jag skulle nog vara lika överlycklig som Leia över att få gå ut till dem på morgonen. Inte alls avis på er.. ;)

   Radera
 2. Nu har det inte hänt mycket senaste två veckorna pga sjukdom och skadad fot.. -.-
  Men annars kan en vardag se ut ungefär så här:

  Morgon: låångpromenad innan skola, samt frukost osv och sen ytterligare en mindre promenad innan jag går.

  Hem ifrån skolan: Lååångpromenad/cykeltur/joggingtur/apportering/Miljöagility i skogen (eller någon annan fysiskt jobbig aktivering).


  Senare: Mentalträning/tricks/aktiveringsleksak/lek hemma

  Sen: kortare promenad ca 30 min eller lång men seg promenad när katten hänger med :)

  Några kortare promenader emellan :)

  Samt att vi varje vecka försöker umgås med någon hund för att träna upp honom.
  Har människor över mycket för att han älskar det.
  Han följer med överallt, åker buss med mig eller tåg då, vilket också gör honom trött och go, hem till vänner m.m.
  Samt att vi varje dag jobbar på möten med hundar, distrationsträning, passivitet och vardagslydnad.

  Ja, alltså vissa dagar kan det bli mindre men försöker göra så här mycket varje dag minst :)
  Sen finns det ju dagar då vi gör något heeelaa dagen :)
  Och vissa dagar ligger vi mest och sover/vilar ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som era dagar är fyllda med roliga saker och aktivering! :)
   Ja, din sötnos är ju i sådant "praktiskt format" att kunna ta med sig nästintill över allt. Jag försöker också det, just för miljötränings skull men ibland får de ju inte riktigt plats. ;)

   Hoppas du mår bättre och slipper kryckorna snart! :)

   Radera
 3. Inte skoldag:

  ca. 8.00- Promenad 1-1,5 h i skogen med lite sök och uppletande

  12-13 tiden - Promenad på 30 min

  Och sen beror det på om vi ska iväg och träna eller lite samt hur pigg hon är, är hon inte seg som nu får hon en 30 min promenad vid 16, annars är hon supertrött och nöjer sig med att strosa på tomten och får då prommis vid ca. 19 på 60 min, har hon fått promenad 16 går hon kvällsprommis ca 20-21 och några dagar i veckan kör vi lite retrieverträning med apportering på kvällsprommisen. Om vi är iväg på klubben och tränar med gänget kör vi typ 2-3 h och det sker ca 2 dagar i veckan. Är lilla fröken på G på kvällskvisten kör vi lite momentträning här hemma eller typ fjärren, lägganden, bakdelskontroll, kryp, backa... u name it! Har vi varit iväg och tränat får hon en kort rastningsrunda innan vi går och lägger oss.

  Men med henne är aktiveringen väldigt beroende på hur på G damen är, om hon är rastlös kan vi träna en hel del på kvällarna, är hon det inte brukar vi inte träna alls. Jag anpassar mig efter henne helt och hållet, nu brukar hon ju inte tacka nej till lite hjärngympa men som nu när hon är trött inför löp blir det inte jättemycket kvällstid. Också är hon ju ute på tomten nästan hela dagarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra om vad du och Flingan sysslar med till vardags! :)
   Vi pratar ju så ofta men detta tillhör ju just vardagen så det pratas det ju inte så mycket om.
   Låter superhärligt iaf! ;)

   Radera