tisdag 27 januari 2015

Nyttohunden Mandie!

Nu när jag och Mandie släppte lite på vår prestationsångest och bara ägnar oss åt saker som ska vara roliga för såväl mig som henne har vi påbörjat lite nyttohunds sysslor så att hon kan hjälpa till här hemma ist ;)

Just nu sysslar vi med att stänga kökslådor och dörrar, det går riktigt bra och nästintill helt klart, jobbar på signalkontrollen så det ska sitta ordentligt nu. Vi har även påbörjat att öppna ett köksskåp, detta görs med hjälp av en boll fäst i ett snöre som i sin tur sitter fast i dörren. Mandie behöver då dra i bollen för att öppna. Hon kommer dock bara få öppna ett skåp – det med bollen på. Mandie är ett matvrak och skulle gärna smyga i sig sopor om hon fick så det skulle ju rent av kunna bli farligt om hon kunde öppna alla dörrar utan hjälp av bollen.

Såhär ser träningen ut idag:

”STÄNG”
-          En kökslåda eller dörr står öppen, jag säger kommandot ”Stäng” och pekar på den jag vill att hon ska stänga. Mandie duttar med nosen emot och får klick och belöning först när ”knäppet”/”dunket” hörs ifrån lådan eller dörren.

”ÖPPNA”
-          Jag pekar på köksskåpet med bollen och säger kommandot ”Öppna”. Mandie tar tag i bollen och drar utåt så skåpet öppnas och får nu klick och belöning endast när dörren öppnas. Ikväll fick vi in ordentligt att det handlar om att dörren ska gå upp och klickar nu enbart för det och inte bara att ta tag i bollen. Det var lite läskigt när dörren flög upp emot en men i slutet av kvällen reagerade hon knappt utan väntade ist med spänning på belöningen så det går framåt!

Jag hade även tänkt att framöver träna in att:
-          Hämta tidningen
-          Mandie lägger sina leksaker i sin låda, att städa.

Jag skulle jätte gärna ta emot fler nyttohundsövningar att syssla med hemma eller under promenaden som vår nya vardagliga hobby ;)

Filmer kommer till helgen om någon vill se!

1 kommentar:

  1. Kanske att lära hon hämta olika saker som ligger framme...att ta upp saker från golvet ex strumpor på golvet. ta av en strumpor och vantar.
    Vet någon som lärde sin hund att hämta läsk/öl från köket och bar till soffan och sen hämtade öppnaren.
    Att stänga vanliga dörrar (om man knyter fast någonting i handtaget)
    Bär ex matkasse från bilen... Oj nu blev jag grymt sugen på att lära mina hundar massa nyttosaker för att hjälpa till här hemma :)

    SvaraRadera